Zo zet je gezondheidsgroei in!

Gezondheidsgroei wordt als term niet zo vaak gebruikt binnen de zorg. Toch past het heel goed bij de steeds groter wordende stroming van zorgprofessionals die vinden dat de gezondheidszorg meer over gezondheid dan over zorg zou moeten gaan. 

Bij gezondheidsgroei richt je je met klachten of een ziekte zich op de gebieden waarin groei mogelijk is. Je legt je focus dus voornamelijk op je groei en gezondheid - in plaats van op de ziekte, waardoor je je beter voelt dan je eerder deed in de zelfde situatie. En dat is uiteraard niet altijd gemakkelijk!  

Is gezondheidsgroei altijd mogelijk?

Ja! Want hoe ziek je ook bent of hoe naar je je ook voelt, er is altijd een mogelijkheid om te groeien in je gezondheidsbeleving. Het kan zijn dat het niet meer mogelijk is te groeien in de zin van een gezonder wordend lichaam maar je kunt wel groeien in acceptatie, in het los laten van 'vechten' of door je te richten op alle mooie dingen die er nog wel zijn (hoe klein of weinig dat soms ook is). 


Ik wil bij deze uitspraak wel direct ook wat nuanceren. Want mijn persoonlijke ervaring gaat vooral over het leven met chronische ziektes en de mentale uitdagingen die daarbij horen. Ik heb gelukkig nooit te horen gekregen dat ik ongeneeslijk ziek ben en niet lang meer zal leven. Daarom vind ik dat ik niet bekwaam ben om advies te geven aan iemand die wel in zo'n situatie zit. 


Vanuit mijn eigen - relatief comfortabele situatie en ervaring -als iemand met verschillende chronische ziektes, denk ik dat er altijd ruimte is om te groeien in je gezondheid. Maar je weet pas echt hoe het is als je zelf in zo'n situatie terecht komt. Als jij degene bent die nu wel zo ziek is, wil ik je graag een digitale knuffel geven. Ik hoop dat je wel iets aan mijn blog en aanpak hebt. <3


Gelukkig hoef je je niet eerst heel ziek te voelen voordat je kunt werken aan je gezondheidsgroei. Het toegankelijk voor iedereen die zich beter wil voelen. Dit kan zijn omdat je te maken hebt met een chronische ziekte, mentale problemen of je je 'gewoon' beter wil voelen dan je je nu voelt!


Hoe bereik je gezondheidsgroei? 

Ik heb een paar tips voor je om je eerste stappen te zetten:

#1: Waar heb jij het meest last van?

Door te onderzoeken waar jij het meest last van hebt of wat jou het meest in de weg staat naar je fijner of beter te voelen, kun je de richting van je eerste stap bepalen.  Soms is het gewoon super duidelijk wat dat voor je is. Bijvoorbeeld wanneer je voor geen meter slaapt of wanneer je al tijden last van diarree hebt bijvoorbeeld. 

Als je niet direct kunt bedenken waar jij het meest last van hebt, dan kun je je leefstijl in kaart brengen door gebruik te maken van een zelfgemaakt overzicht.: 


Zet een groot kruis op een vel papier en zet aan alle 4 de einden een van de leefstijlpijlers (voeding, beweging, slaap en ontspanning). Schrijf op iedere 'poot' van het kruis de cijfers 0 tm 10. Zet een rondje op de plek waar jij jezelf op dit moment beoordeelt binnen het betreffende leefstijlgebied. Doe dit een paar dagen achter elkaar, op verschillende momenten.



Schrijf op de achterkant je gevoelens, je fysieke sensaties, je gedachten en wat je ervaart op verschillende momenten van de dag. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en om te zien waar je het meest last van hebt. Denk ook na over momenten waarop je je bijzonder gestrest, ontevreden of ongelukkig voelde - welke factoren droegen daaraan bij? Soms zijn er meerdere oorzaken. Zo kan het zijn dat je slecht slaapt en je niet aan voldoende bewegen toe komt. Vertrouw dan op jezelf en maak een keuze voor waar je het eerst aan gaat werken, puur op gevoel. Dit kun je namelijk niet fout doen, want ieder klein stukje groei is een stap richting je beter voelen! 


Je kunt ook gebruik maken van het spinnenwiel van positieve gezondheid. Dat is een uitgebreidere manier om nieuwsgierig naar je leven te kijken en te ontdekken op welk gebied je graag wil groeien. 


Voor mij waren het ook meerdere gebieden, maar ik koos om eerst iets te doen aan mijn slaap omdat ik een therapie tegen kwam, waar ik zelf niet heel veel voor hoefde te doen. Ik was namelijk getipt om eens te googelen naar neurofeedback. Toen ik zag dat ik daarvoor eigenlijk alleen maar op hoefde te komen dagen, koos ik daarvoor. Ik was in de jaren daarvoor al zo intensief met therapieën bezig geweest dat ik vond dat ik dit wel eerst even mocht proberen;) 

Op het moment dat mijn slaap verbeterde, kon ik de pijn in mijn lichaam veel beter hebben. Daardoor kon ik daarna veel beter bewegen en wandelen. 


#2: Maak gezonde keuzes

Elke dag maak je ontzettend veel keuzes die te maken hebben met je gezondheid. Dat gaat vaak over  dingen die je goed of belangrijk vindt voor je gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld gaan over gezonde voeding, regelmatig bewegen en bijvoorbeeld voldoende slaap. Ook minder voor de hand liggende onderwerpen passen hierbij. Denk bijvoorbeeld aan dingen doen waar je blij van wordt, zodat je cortisol en adrenaline levels dalen. 

Deze keuzes helpen je niet alleen om je fysieke welzijn te verbeteren, maar helpen ook je mentale en emotionele gezondheid te verbeteren. Het maakt niet uit hoe klein de verandering is, elke stap in de richting van gezondere keuzes is een stap in de richting van gezondheidsgroei.

Hoe weet je nou wat voor jou de belangrijkste keuzes zijn om te maken? Of misschien wil je juist wel de optie kiezen, die je het snelst resultaat geeft? 

Vooraf weet je dat eigenlijk niet! Het is daarom belangrijk om iets te kiezen wat klein, overzichtelijk en voor jou goed te doen is! Mocht je er bij de eerste tip niet uitkomen (of je hebt direct doorgelezen omdat je hoopte dat er nog een betere passende optie was ;)) Begin dan met iets te doen waar je blij van wordt. Want daar stopt overtollige de aanmaak van cortisol en adrenaline door. Dat is altijd een goed begin om je weer een beetje beter te voelen. Als is het alleen maar omdat je weer een beetje beter na kunt denken (omdat je brein weer een betere doorbloeding krijgt) en omdat je je niet naar en blij tegelijk kunt voelen. 

Volhouden is hierin trouwens ook belangrijk. Je kunt niet verwachten dat een verandering direct plaatsvindt. Je lichaam en brein hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. 


#3: Mediteer

Ik vond dit dus heel erg moeilijk. Ik kreeg het niet voor elkaar om stil te zitten en nergens aan te denken. Dat was namelijk wat ik dacht dat ik moest doen. Ik kwam er op een gegeven moment achter dat er verschillende manieren zijn om te mediteren. En dat er ook begeleide meditaties bestaan! Bij een begeleide meditatie hoor je iemand tijdens je meditatie praten op zo'n manier dat je er rustig van wordt. Sinds dien mediteer ik op die manier. En dat werkt voor mij heel goed! 

Ga dus vooral op zoek naar een meditatiemanier die bij jou past. Want mediteren kan je enorm helpen met rustig worden, om dankbaarheid te ervaren en inzichten te krijgen waardoor je je een stapje beter kunt voelen.  


#4: Gebruik bewust positieve woorden

Je mindset speelt een grote rol in je gezondheidsgroei. Probeer te focussen op het positieve, zelfs als dat moeilijk te vinden is. Herinner jezelf aan de dingen die goed gaan en de stappen die je al hebt gezet om je beter te voelen of om het jezelf bijvoorbeeld gemakkelijker te maken. Je brein luistert naar de woorden die je zegt. Daarom heeft het nut om dingen positief te beschrijven. 

Wat mij enorm geholpen heeft, is om te stoppen met negatief praten tegen mijzelf. Toen ik nog gezond was, gaf ik mijzelf regelmatig op mijn kop. Dit met als doel er nog even iets harder voor te werken om vervolgens een beter resultaat te krijgen. Maar toen ik ziek was geworden, werkte dit niet meer. En bracht mij dit alleen nog maar meer negativiteit. Het is haast niet te geloven, wat het effect is van positief praten tegen jezelf. Na 3 maanden voelde ik mij mentaal veel beter! Ik kan sinds kort zelfs - zonder mitsen en maren - zeggen dat ik hou van mijzelf! 


#5: 1% gezondheidsgroei per dag, is na 3 maanden 100%

Wees niet bang om kleine stapjes te zetten. Ook met kleine stappen kom je er! Zo kwam ik erachter dat het mogelijk is om je emoties in stapjes te verhogen - in plaats van direct van 0 naar 100 te gaan! 

Ik werd door iemand gewezen op de 'emotieladder' van Abraham Hicks. Ik heb daar zelf nog een aantal beschrijvingen toegevoegd zodat het voor mij nog inzichtelijker werd. 

Ineens zag ik dat ik mijn hele leven al dezelfde denkfout maakte; als ik verdrietig was, dan wilde ik graag vrolijk zijn, als ik angstig was, wilde ik mij weer rustig voelen. En natuurlijk wil je dat graag, maar vaak is het veel gemakkelijker om te kijken naar net één of twee stapjes hoger op de emotieladder te gaan naar een emotie die wel haalbaar voor je is op dat moment. 

1Vreugde | liefde | dankbaarheidWaardering voelen en dankbaar zijn voor jezelf, de situatie en anderen
2Kracht | Passie In je eigen kracht staan, doen waar je blij van wordt 
3Enthousiasme Opgewonden zijn over een bepaalde situatie of een bepaald vooruitzicht
4Positieve verwachting | Vertrouwen Weten dat het goed komt, handelen naar een positieve uitkomst 
5OptimismePositieve kijk op de situatie, positieve bewoordingen gebruiken, plan B op de achterhand hebben
6Hoop Moedig of dapper zijn
7TevredenheidContent zijn
8Nieuwsgierigheid Anders doen, vragen stellen aan jezelf en anderen 
9VervelingJe niet kunnen vermaken in de situatie waarin je zit
10PessimismeBezorgdheid 
11FrustratieJe vindt van jezelf dat je het beter kunt 
12Overspoeld De emoties overspoelen je letterlijk
13TeleurstellingDit had niet zo moeten zijn 
14TwijfelHeb ik het wel goed gedaan?
15ZorgenDoomscenario's die in je hoofd blijven spelen 
16Beschuldigingen Vooral het gedrag van een ander veroordelen, niet kijken naar eigen aandeel
17Ontmoedigd Dit was ook te mooi om waar te zijn, ik denk niet dat het kan
18BoosheidHeel kwaad zijn om de situatie, het gevoel hebben dat het jou aangedaan is
19WraakJe focus ligt op een ander en wat je diegene aan kunt doen om jouw gevoel te vergelden
20Haat | woedeWrok of haat voelen. Vooral focus op wat een ander heeft gedaan of hoe de situatie heeft kunnen ontstaan 
21JaloersGevoel dat het oneerlijk is dat jij niet of juist wel .... 
22Onzekerheid | schuldgevoelJezelf het niet waard vinden, vinden dat je het anders had moeten doen (had ik maar..)
23Angst | verdriet Je hebt het gevoel in een depressie te zitten, voelt wanhoop en/of machteloosheid


Voor mij persoonlijk is het veel gemakkelijker om vanuit boosheid, naar mij teleurgesteld voelen, te 'springen'. En ook vanuit angst naar nieuwsgierigheid te gaan. Dat levert direct een heel ander gevoel op! Probeer dit eens toe te passen op je eigen leven en je zal zien dat het echt helpt om je fijner te voelen!