Wat drijft jou écht? Bouw aan het fundament van je nieuwe leefstijl
18 november 2024 

Wat drijft jou écht? Bouw aan het fundament van je nieuwe leefstijl

Je leefstijl veranderen is niet gemakkelijk. Het vraagt veel van je om te starten en nog meer om het vol te houden – tenminste, als je het ziet als iets dat je simpelweg 'moet' doen.

Ik heb gemerkt dat de momenten waarop ik iets blijvend wilde veranderen in mijn leven, ik een aantal belangrijke factoren tegelijk moest aanpakken om dit voor elkaar te krijgen: Een groot urgentie gevoel, een andere kijk op mijzelf en het aanpassen van mijn omgeving. Over deze drie factoren ga ik drie afzonderlijke artikelen schrijven, zodat jij dit weer kunt gebruiken om zelf toe te passen in jouw leven. Dit eerste artikel richt zich op hoe je kunt ontdekken wat jij in jouw kern echt wil en hoe je dit zo kunt versterken zodat het urgentiegevoel van je leefstijlverandering omhoog gaat en zo voor je gaat werken.

Het lijkt misschien een simpele vraag: waarom wil je je leefstijl verbeteren? Maar wanneer je echt op zoek gaat naar het antwoord, ontdek je dat er veel meer achter schuilt dan alleen een wens. Een krachtig hulpmiddel om tot de kern van jouw motivatie te komen, is de '7x waarom'-techniek. Door zeven keer door te vragen naar het waarom, ontdek je wat jou daadwerkelijk drijft en leer je je eigen kernwaarden kennen. Dit is een belangrijke stap voor duurzame verandering.


Oefening

Neem een moment van minimaal 20 minuten voor jezelf, op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Dit is jouw tijd om echt even stil te staan bij wat je drijft. Pak een notitieboek of een stuk papier en schrijf de antwoorden op die in je opkomen.

Stel jezelf de vraag: "Waarom wil ik mijn leefstijl verbeteren?" Schrijf je antwoord op, bijvoorbeeld: "Omdat ik meer energie wil hebben." Vraag jezelf vervolgens nog eens: "Waarom wil ik meer energie hebben?" Blijf zo doorvragen, zeven keer, totdat je echt bij de kern komt van wat jou drijft. Het kan zijn dat je emotioneel wordt door het beantwoorden van deze vragen. Dat is alleen maar goed. Het betekent dat je echt aan het voelen bent waar de kern van je verlangen naar verandering ligt. Wanneer je helemaal niets voelt, is dat ook oké:) Iedereen reageert anders. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt om over je antwoorden na te denken. Dit kan in het begin wat ongemakkelijk voelen, maar probeer eerlijk en geduldig met jezelf te zijn.


Jouw intrinsieke motivatie en kernwaarden

Misschien ontdek je uiteindelijk dat je meer leefstijlgericht wilt zijn, zodat je actief kunt deelnemen aan het leven van je kinderen, of omdat je jezelf eindelijk wilt geven wat je verdient: een leefstijlgericht en gelukkig lichaam. Door je antwoorden op te schrijven, zie je heel helder wat jouw intrinsieke motivatie is. Dit zijn jouw kernwaarden. En die kun je gebruiken om in te zetten op het belang dat je zelf hecht aan je leefstijlverandering, nog meer te versterken. 

Het leren kennen van jouw intrinsieke motivatie is een sterke voorspeller voor duurzaam veranderen. Als je weet waarom je wilt veranderen, wordt het veel makkelijker om te starten en je nieuwe gewoontes als jouw nieuwe normaal te zien en te voelen.


Nu wordt het leuk! Want hier kun je iets mee!


Als jij het voor elkaar kunt krijgen om deze kernwaarde te zien als absolute noodzaak om je leven te leven zoals jij het wil, dan heb je jouw goud gevonden! Dan is het geen kwestie meer van het volhouden van je leefstijl, nee dan kies je om op deze manier te leven omdat je op deze manier zorgt voor jouw XYZ lees: jouw kernwaarden. 


Jouw absolute noodzaak

Hoe zorg je er nou voor dat je het veranderen van je leefstijl ziet als een absolute noodzaak om te kunnen leven zoals jij het wil? Gebruik jouw eigen kernwaarden in een vraag zoals deze:

Hoe zeker ben ik van mijzelf dat het mij lukt om mijn leefstijl voor de rest van mijn leven positief te veranderen als ik zeker weet dat ik dan *meer energie hebt, beter kan nadenken, mij nooit meer zorgen hoef te maken of ik later nog wel leuke dingen met mijn kleinkinderen kan doen én dat ik geen risico meer loopt op hart-en vaatziekten, zenuwpijnen, hersenbloedingen, slechter zien, erectieproblemen en amputatie van voeten* ten gevolge van een metabole disbalans?


Op een schaal van 1 tot 10 zou je dan een 30 scoren toch?


Ik hoor je bijna denken: Ja, als ik zeker zou weten dat dit de waarheid is... 


Overigens heb ik hier het voorbeeld van een metabole disbalans gebruikt omdat bijna alle chronische ziekten vandaag de dag in meer of mindere mate veroorzaakt worden door een metabole disbalans. Vul hier in wat op jou van toepassing is. 

Om terug te komen op het zeker weten stukje: zorg dat je voldoende kennis opdoet over wat je leefstijl kan doen voor jouw lichaam. Hoe meer je leert, hoe duidelijker het wordt dat een betere leefstijl je leven daadwerkelijk gaat verbeteren. Het is eigenlijk vreemd hoe we zijn gaan eten, drinken, slapen, bewegen en omgaan met aandacht in ons dagelijks leven, alsof we onze gezondheid niet meer koppelen aan hoe we ons voelen! 


Jouw persoonlijke waarschuwing

Als je in de spiegel kijkt en besluit dat je je leefstijl wilt veranderen, is dat vaak omdat je lichaam je al een duidelijke waarschuwing geeft dat je niet de juiste richting opgaat. Misschien merk je dit aan je gewicht, pijnklachten, of een gebrek aan energie. Wat de reden ook is, je voelt en weet dat je dit voor jezelf wilt doen omdat het de beste kans geeft om te leven volgens jouw kernwaarden. 

Op dat moment wordt het ineens een stuk makkelijker om die chocolade of dat patatje te laten liggen. Omdat je bewust hebt gekozen voor een andere leefstijl, heb je waarschijnlijk een gezond alternatief bij je (of bestel je iets anders). Niet omdat je 'moet', maar omdat het simpelweg de keuze is die beter voelt voor jouw toekomstige zelf. Zo voelt die keuze goed, en het wordt een cadeau aan jezelf in plaats van een opoffering.


Belangrijkheid van gedragsverandering

Om deze manier van denken je helemaal eigen te maken, neem ik je graag mee in de uitleg die ik zelf van Peter Sage hoorde: Hij spreekt over de vier staten van belangrijkheid, die helpen om keuzes te maken die goed zijn voor jezelf én de wereld. Hier is een korte uitleg van deze vier staten:

1. Goed voor jou, goed voor de wereld: Dit is de ideale situatie. Je neemt beslissingen die niet alleen goed zijn voor jezelf, maar die ook bijdragen aan het welzijn van de mensen om je heen en de wereld.

2. Goed voor jou, slecht voor de wereld: Denk aan keuzes zoals roken of overmatig consumeren. Op de korte termijn kan het voor jou fijn voelen, maar het heeft negatieve gevolgen voor de wereld om je heen, zoals vervuiling of gezondheidsproblemen bij jou waardoor anderen voor jou moeten zorgen.

3. Slecht voor jou, goed voor de wereld: Dit komt vaak voor wanneer mensen zichzelf volledig opofferen voor anderen, zonder rekening te houden met hun eigen gezondheid en welzijn. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot burn-out.

4. Slecht voor jou, slecht voor de wereld: Dit zijn keuzes die zowel negatieve gevolgen hebben voor jezelf als voor de wereld. Denk aan destructieve gewoontes, zoals overmatig alcoholgebruik en roken dat niet alleen jouw lichaam schaadt, maar ook je relaties en omgeving negatief beïnvloedt.


Als je je realiseert dat jouw leefstijlverandering niet alleen invloed heeft op jouw lichaam, maar ook een positief effect heeft op de mensen om je heen, wordt het nóg gemakkelijker om achter je keuze te blijven staan. 


Kijk nu nog eens naar je persoonlijke kernwaarden en voel of dit voor jou klopt.


Kun je zien dat als jij blijft kiezen voor een gezondere leefstijl, je niet alleen voor jezelf een beter leven creëert, maar ook een positieve bijdrage levert aan de mensen om je heen en uiteindelijk aan de maatschappij? Hoe gaaf is dat?!


Delen voor meer begrip (of minder vaak een aanbod waar je niet op zit te wachten)

Het delen van je kernwaarden met anderen kan je ook enorm helpen. Wanneer je jouw doelen en jouw 'waarom' deelt met vrienden of familie, krijg je waarschijnlijk meer begrip. De veel gehoorde vraag "Maar één keertje zondigen mag toch wel?" zal je minder vaak horen wanneer je duidelijk aangeeft dat je hier heel bewust voor kiest en dat jij je hier goed bij voelt.

Je leefstijlverandering anders bekijken is niet iets wat je in vijf minuten doet. Het is een proces waarin je echt moet ontdekken wat voor jou belangrijk is. Blijf dat steeds in gedachten houden en voel je trots op het feit dat je een lichaam hebt dat met je mee verandert. Wat een fantastisch lijf heb jij! Hoe mooi dat je er nu voor kiest om er zo goed mogelijk voor te zorgen