Hoe Neurofeedback in combinatie met een slaapritueel jou weer helpt te slapen
09 november 2024 

Hoe Neurofeedback in combinatie met een slaapritueel jou weer helpt te slapen

Het maakt niet uit hoe je jouw ritueel inricht, als je maar consistent bent

Heb je ooit gemerkt dat hoe je je avond afsluit, invloed heeft op hoe je slaapt? Je avondritueel is als een seintje aan je lichaam en brein dat het tijd is om te ontspannen en af te schakelen. En weet je wat? Het maakt echt niet uit wat je doet in dat ritueel, als je maar iets kiest dat voor jou werkt en dat je elke avond herhaalt. Consistentie is de sleutel. Zodra jouw brein doorheeft dat het tijd is om over te schakelen naar slaapmodus, gaat de rest vanzelf.

Denk aan kleine dingen: niet meer eten na 20.00 uur (*voor je bloedsuikers eigenlijk niet meer na je avondeten), een paar diepe ademhalingen nemen, tegen jezelf zeggen dat het een fantastische dag was, dankbaar zijn, of rustig op bed zitten met een boek. Door dit elke avond te doen, creëer je een ritueel dat jouw brein linkt aan slapen en rust. Het is net een soort magische schakelaar voor je brein.

Neurofeedback therapie: de meest relaxte therapie die je ooit gaat volgen

Misschien heb je al eens van neurofeedback gehoord, misschien ook niet. Maar wat als ik je vertel dat dit de meest ontspannen therapie is die je ooit hebt meegemaakt? Stel je voor: je ligt lekker in een stoel, kiest een film uit, en je hersenen leren terwijl je gewoon kijkt. Klinkt goed, toch?

Bij neurofeedback krijg je een paar elektroden op je hoofd die jouw hersenactiviteit meten. Geen zorgen, dit doet absoluut geen pijn. De elektroden sturen informatie naar een computer, en die analyseert jouw hersengolven. Het idee is simpel: je hersenen krijgen feedback en leren hoe ze meer in de relaxmodus kunnen komen.

Hoe werkt het precies?

Je kiest je favoriete film, je maakt het jezelf comfortabel, en de sessie begint. Terwijl je kijkt, gebeurt er iets bijzonders. Je hersenen krijgen een beloning – zoals een piepje of een groter scherm – elke keer als ze wat minder gestresst zijn. En het mooie is: je hersenen houden van beloningen! Ze willen dat piepje of dat grotere scherm nog eens krijgen, dus gaan ze ernaar streven om die ontspanning opnieuw te bereiken.

Wat meten die elektroden eigenlijk?

Oké, even wat achtergrond. De elektroden meten je hersengolven – die elektrische signalen die je brein continu afgeeft. Je hebt verschillende soorten hersengolven, elk met een eigen functie:

  • Delta-golven (0,5-4 Hz): Actief tijdens diepe slaap, wanneer je lichaam zich herstelt.
  • Theta-golven (4-8 Hz): Komt voor bij diepe ontspanning en lichte slaap, perfect voor meditatieve toestanden.
  • Alpha-golven (8-12 Hz): Dit zijn de golven van kalmte en ontspanning, ideaal om mee in slaap te vallen.
  • Beta-golven (12-30 Hz): Je actieve ‘denkgolven’, als je bezig bent met leren, werken of piekeren.
  • Gamma-golven (30+ Hz): Hersenactiviteit op topsnelheid, vaak bij intense concentratie.

Bij neurofeedback draait het om de balans tussen die golven. De therapie helpt je hersenen om de alpha- en theta-golven te vergroten, die zorgen voor ontspanning. Minder beta-golven betekent minder stress en gepieker.

Waarom helpt neurofeedback zo goed?

Onze hersenen zijn slim. Ze zijn altijd op zoek naar de makkelijkste weg naar een goed gevoel. Als neurofeedback je hersenen laat zien hoe ze kunnen ontspannen en daar ook nog een beloning aan koppelt, dan zullen ze dat patroon gaan herhalen. Stel je voor dat je elke dag zou leren om sneller tot rust te komen – dat zou een wereld van verschil maken voor je slaap en je stressniveau, toch?

Veel mensen merken al na twee sessies dat ze makkelijker in slaap vallen en dieper slapen. Jouw hersenen leren namelijk om in de relaxmodus te gaan zonder dat je daar bewust over na hoeft te denken. Hoe vaker je dit oefent, hoe meer het een gewoonte wordt.

De impact van slaap en stress op je bloedsuiker en brein

Wist je dat slecht slapen niet alleen zorgt voor vermoeidheid, maar ook invloed heeft op je bloedsuikerspiegel? Wanneer je lichaam merkt dat je niet voldoende of niet diep genoeg slaapt, ervaart het dit als een stressvolle situatie. Dit triggert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol bereidt je lichaam voor op een 'vechten of vluchten'-reactie door je bloedsuiker te verhogen. Dit is een natuurlijke reactie waarmee je lichaam zich klaarstoomt voor actie. Maar als je niet daadwerkelijk gaat rennen of vechten, blijft die verhoogde bloedsuikerspiegel aanwezig en kan het je algehele gezondheid beïnvloeden.

Stress heeft niet alleen effect op je bloedsuiker, maar zorgt er ook voor dat je brein minder goed functioneert. Wanneer je lichaam stress ervaart, vernauwen de bloedvaatjes in je brein om zich te concentreren op overleven. Hierdoor kun je alleen nog maar denken aan of reageren op één ding: vluchten of vechten. Als je al last hebt van NAH (niet-aangeboren hersenletsel) of hersenmist, merk je dat je brein nog minder capaciteit heeft om helder na te denken en effectief te functioneren. Dit maakt het nog belangrijker om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen voor een optimaal werkend brein.

Combineer een vast ritueel met neurofeedback voor het beste effect

Zie het zo: je avondritueel is de startknop van jouw slaaproutine en neurofeedback is als de turbo. Door die twee samen te gebruiken, train je jezelf om sneller en dieper te ontspannen. Het resultaat? Beter slapen, minder stress, stabielere bloedsuikers, een beter functionerend brein, en een fitter gevoel gedurende de dag.