Voorbeeldbrief of email voor je diabetesbehandelaar over leefstijl
Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je je leefstijl nu toch echt wil aanpakken, is het belangrijk je diabetesbehandelaar op de hoogte te stellen. Zeker als je medicijnen voor je Diabetes type 2 gebruikt.
Dit artikel is bedoeld voor mensen die medicijnen gebruiken vanwege de Diabetes type 2. Dit kunnen tabletten zijn, maar het kan ook gaan om insulinespuiten of een combinatie hiervan.
Meestal is het het gemakkelijkst om een email te sturen naar je behandelaar. Dan kan deze contact met je opnemen om een (bel)afspraak met je te maken.
Veel huisartsenpraktijken en ziekenhuizen werken tegenwoordig met een online dossier. Vaak kun je daarbinnen een bericht schrijven. Je kunt ook de praktijk of polikliniek bellen om te vragen naar welk e-mailadres je een bericht het best kunt sturen.
Inhoud van het bericht
Leg in je bericht uit dat je onder behandeling bent vanwege je Diabetes type 2 en dat je deel gaat nemen aan een programma. Stuur de link naar het programma ook mee.
Geef aan waarom je graag mee wil doen met het programma, wat jij denkt dat het je gaat opleveren en vraag of het mogelijk is om te overleggen over wat er nodig is om jou veilig te laten beginnen.
Vaak is het nodig om de medicijnen vanaf het begin al iets te verlagen en wordt er een keer extra gekeken naar je bloedsuikerwaarden. Ook ga je beginnen met het meten van je bloedsuikerwaarden, zodat je leert hoe jouw lichaam reageert op koolhydraten in je voeding en beweging.
Wanneer je start met koolhydraatarm eten, dan geef je je lichaam niets meer waar je bloedsuikerwaarden te hoog van worden. Als je dan wel medicijnen neemt die er vanuit gaan dat jij geholpen moet worden met het omlaag brengen van je bloedsuikerwaarden, dan kan het zijn dat je (veel) te laag uitkomt. Dat wordt dan een hypo genoemd. Dat is een potentieel gevaarlijke situatie die voorkomen moet worden. Jouw diabetesbehandelaar zal dus een plan moeten bedenken hoe voorkomen kan worden dat je een hypo krijgt.
Soms worden alleen afspraken gemaakt over wat te doen wanneer de waarden te laag of juist te hoog zijn tijdens het doorlopen van het programma.
Reactie van je diabetesbehandelaar
Waarschijnlijk krijg je van je diabetesbehandelaar een voorstel voor een afbouwschema van je medicijnen en een (paar) extra prikmomenten om te controleren hoe het gaat met je actuele en gemiddelde bloedsuikerwaarden. Samen bespreken jullie wat de voorwaarden zijn voor het zetten van een nieuwe stap in het afbouwschema en wanneer je contact op moet nemen met je behandelaar. Ook zal je te horen krijgen wat je moet doen op het moment dat je merkt dat je bloedsuiker toch te snel daalt. Ook wanneer je je bloedsuiker goed onder controle hebt, zal je voor de rest van je leven onder controle blijven staan bij een diabetesbehandelaar.
Helaas zal niet iedere diabetesbehandelaar even enthousiast als jijzelf reageren. Waar jij waarschijnlijk niet kunt wachten op een leven met minder (of misschien zelfs zonder) medicijnen, is jouw diabetesbehandelaar waarschijnlijk net blij dat je bloedsuiker stabiel is met behulp van de huidige medicijnen. En daar is ook absoluut iets voor te zeggen!
Toch is het nemen van die diabetesmedicijnen voor de meeste mensen geen oplossing. Eigenlijk zijn die medicijnen alleen geschikt voor mensen van wie het lichaam het echt zelf niet kan. Dit is naar schatting maar zo'n 2 tot 10% van alle mensen met diabetes type 2.
Wat diabetesmedicijnen doen (dit is de zeer vereenvoudigde uitleg) is ervoor zorgen dat jouw lichaam nog harder kan werken om koolhydraten te verwerken in je lichaam. Dit gaat een tijdje goed tot je lichaam te moe is. Dan zie je dat je bloedsuikerwaarden weer wat stijgen. Het enige dat jouw diabetesbehandelaar dan kan doen, is meer medicijnen geven. Ook die zijn op een gegeven moment niet meer genoeg, totdat er geen andere keuze meer is om insuline te spuiten.
Wat je eigenlijk wil, is er voor zorgen dat je lichaam niet meer zo hard hoeft te werken om de koolhydraten uit je eten en drinken te verwerken. Dat kun je voor elkaar krijgen door veel minder koolhydraten te eten of te drinken. Dat klinkt simpel - en dat is het in theorie ook - maar het vraagt ook een andere manier van leven. Het allerbelangrijkste is dat jouw bloedsuikerwaarden zo stabiel mogelijk zijn. Dat is de hele reden dat jij je leefstijl gaat veranderen.
Mocht je er nou echt niet over uitkomen met je diabetesbehandelaar, stuur mij dan gerust een berichtje via het contactformulier. Dan bespreken we samen de (on)mogelijkheden.
Voorbeeldbrief/e-mail voor diabetesbehandelaar
Je mag het voorbeeld naar eigen inzicht aanpassen. Ook als je hebt gekozen voor een ander programma mag je je vrij voelen om deze voorbeeldbrief te gebruiken.
Onderwerp: Overleg aanpassing diabetesbehandeling vanwege leefstijlverandering
[Geachte/Beste] [Naam diabetesbehandelaar],
Mijn naam is [Jouw Naam], en ik word momenteel door u behandeld voor (pre)diabetes type 2. De laatste tijd heb ik me verdiept in de mogelijkheden om mijn diabetes in remissie te brengen door middel van leefstijlveranderingen.
Na uitvoerig onderzoek en overweging heb ik besloten een programma te volgen onder begeleiding van Mariette Kroeze van www.gezondheidskunst.nl. Dit programma is ontworpen om de gezondheid en vitaliteit van mensen met (pre)diabetes type 2, te verbeteren door middel van leefstijlverandering. In eerste instantie ga ik mij richten op het aanpassen van mijn voeding (koolhydraatarm) en het verhogen van mijn lichaamsbeweging. Om te leren hoe mijn lichaam reageert op bepaalde voeding en lichaamsbeweging, ga ik de komende periode vaak mijn bloedsuikers meten. Op basis van deze waarden, leer ik wat wel en niet goed is voor mijn bloedsuikerwaarden.
Later in het programma zijn ook slaap en stressmanagement belangrijke leefstijlgebieden waar ik aan ga werken. Hierdoor leer ik mijn bloedsuikers nog beter onder controle te houden.
Waarom ik graag deel wil nemen aan dit programma, is dat ongeveer 90% van de mensen die op deze manier hun leefstijl aanpassen, de diabetesmedicatie kunnen verminderen of zelfs geheel kunnen stoppen.
Om te starten met koolhydraatarme maaltijden zal mijn medicatie waarschijnlijk al aan het begin van het programma al aangepast moeten worden. Als ik ineens veel minder koolhydraten ga eten - en mijn medicijnen blijf gebruiken zoals ik nu doe - kan ik in een hypo komen. Dat is uiteraard niet de bedoeling!
Hoewel ik begrijp dat het veranderen van leefstijl niet bij iedereen resulteert in het volledig stoppen van alle diabetesmedicatie, is het mijn doel om mijn conditie en welzijn zodanig te verbeteren dat deze leefstijlverandering duurzaam van aard is.
Ik stel mijn veiligheid natuurlijk op de eerste plaats, en mijn normale benodigde controles blijven daarom gewoon bij u lopen. Aan het begin van dit nieuwe programma zijn mogelijk extra controles of overlegmomenten nodig. Ik wil ervoor zorgen dat deze veranderingen in overleg met u als mijn hoofdbehandelaar worden uitgevoerd om eventuele risico's tijdens en na het programma te minimaliseren.
Ik zou graag een (bel)afspraak met u maken om dit verder te bespreken. Ik ben ook benieuwd naar uw mening over hoe het afbouwschema voor mijn medicatie zou moeten zijn, hoe vaak u (eventuele) extra controles wilt uitvoeren, en wanneer het nodig zou zijn om eerder dan gepland contact met u op te nemen.
Alvast bedankt voor uw tijd en ik kijk uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
[Jouw Naam]
[Jouw Contactgegevens]