Keto, koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt

Zowel het keto-dieet als het koolhydraatarme en koolhydraat beperkte dieet hebben als doel om de inname van koolhydraten te beperken, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze diëten.


Keto

Het keto-dieet is een zeer koolhydraatarm dieet, waarbij het de bedoeling is om het lichaam in een staat van ketose te brengen. Dit betekent dat het lichaam overgaat op het verbranden van vet als primaire brandstof, in plaats van koolhydraten. Het keto-dieet beperkt de koolhydraatinname tot minder dan 50 gram per dag, waardoor het lichaam gedwongen wordt om ketonen aan te maken om te overleven.


Koolhydraatarm

Het koolhydraatarme dieet is minder restrictief dan het keto-dieet en staat iets meer koolhydraten toe. Het doel is om de inname van koolhydraten te beperken tot ongeveer 100 gram per dag. Dit zorgt er nog steeds voor dat je gewicht een voor jou gezond gewicht wordt en je bloedsuikerspiegel blijft binnen de normaalwaarden. Daarnaast heb je een vermindering van laaggradige ontstekingen.


Ketose

Over het algemeen is het keto-dieet effectiever als het gaat om het bereiken van ketose en het verliezen van gewicht, terwijl het koolhydraatarme dieet meer flexibiliteit biedt en iets gemakkelijker is vol te houden op de lange termijn.


Koolhydraatbeperkt

Nog iets minder streng is het koolhydraatbeperkte dieet. Dit is een dieet waarbij de inname van koolhydraten wordt beperkt tot ongeveer 150 gram per dag. Het biedt meer flexibiliteit in termen van voedselkeuzes. Bij een koolhydraatbeperkt dieet gaat het erom de inname van geraffineerde koolhydraten en suikers te verminderen (of geheel niet meer te nemen), terwijl het eten van gezonde koolhydraten zoals groenten, fruit en volle granen wordt aangemoedigd. 


Een koolhydraatbeperkt dieet kan helpen bij het afvallen en kan ook andere gezondheidsvoordelen bieden, zoals een verbeterde bloedsuikerspiegel. Voor mensen met Diabetes type 2 is deze manier van eten vaak een verbetering ten opzichte van een eerdere manier van eten maar vaak niet voldoende om de bloedsuikers binnen de normaalwaarden te houden zonder medicijnen. 


Gezonde keuze voor gezonde mensen

Een koolhydraatbeperkt dieet is een gezonde optie voor mensen die niet in ketose willen raken en die verder gezond zijn. 


Overzicht aantal koolhydraten per soort dieet

DieetKoolhydraatinname per dag
Keto dieetMinder dan 50 gram
Koolhydraatarm dieetOngeveer 100 gram
Koolhydraatbeperkt dieetOngeveer 150 gram

Zoals je kunt zien, is de koolhydraatinname het laagst bij het keto-dieet en het hoogst bij het koolhydraatbeperkte dieet. Het koolhydraatarme dieet zit daar tussenin en biedt een iets hogere koolhydraatinname dan het keto-dieet, maar nog steeds een beperkte hoeveelheid koolhydraten.


Dieet of leefstijlverandering?

Terwijl ik dit artikel voor je schrijf, merk ik dat ik zelf enorme weerstand heb tegen het woord dieet. Dit komt omdat het doet denken aan beperkingen, honger en geen plezier. Op dieet gaan voelt alsof je jezelf van alles ontzegt wat lekker en leuk is, en het heeft een tijdelijkheid. Vaak gaan mensen voor een bepaalde periode op dieet en eten ze daarna weer zoals ze eerder deden. Dit geeft uiteraard een tijdelijk resultaat. 

Wanneer je kiest om anders te eten omdat je wéét en voelt dat dit beter is voor je lichaam, dan gaat het over een nieuwe manier van eten (en drinken). Daar hoort ook een nieuwe manier van leven bij, met als doel een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Je gaat bewuste keuzes maken op het gebied van eten & drinken. Na een tijdje voel je je veel energieker! Daardoor wordt bewegen veel gemakkelijker en wil je niet anders meer dan dingen doen die gezond zijn voor je lichaam. Omdat het je helpt, wil je niet anders dan doorgaan met je gezonde leefstijl. 

Bij het veranderen van je leefstijl, hoort ook het opbouwen van een gezonde relatie met voeding. Dit  terwijl je nog steeds geniet van lekker eten - maar dan van eten dat gezond is voor ons lichaam & brein. Wanneer je dit een tijdje doet, merk je dat er een positieve kettingreactie plaatsvindt. Je voelt je beter en daardoor wil je je lichaam blijven geven wat het nodig heeft. Daarom heeft het veranderen van je leefstijl een duurzaam karakter.