Heb jij last van hersenmist? Wil je weten of leefstijlverandering ook jouw klachten kan verminderen?
Heb jij last van hersenmist? Wil je weten of leefstijlverandering ook jouw klachten kan verminderen?
Dit bericht gaat je echt omver blazen!
Wat ik je nu ga vertellen, vind ik zelf zo ontzettend gaaf, dat ik het bijna -niet- -te- geloven vind! En toch weet ik zeker dat het waar is, in ieder geval voor mij. Dus waarom zou het voor jou niet werken?
Hoe zou het voor je zijn als je je maar een beetje meer energieker voelde dan nu? Als je op zijn minst weer een beetje beter na kunt denken of concentreren dan nu?
Overal op het internet zijn berichten te vinden van mensen die doordat ze hun leefstijl hebben veranderd, geen - of veel minder - last meer van hersenmist hebben.
Ik heb dat zelf ook mogen ervaren! Mijn hersenmist werd ineens minder na 8 maanden leefstijlverandering.
In mijn zoektocht naar hoe mijn klachten ineens anders waren geworden (ik kon in eerste instantie de link met koolhydraatarm eten nog niet maken), kwam ik erachter dat hersenmist bij veel meer ziektebeelden voorkomt en bijna altijd een restverschijnsel is dat blijvend is (of lijkt te zijn).
Ziektebeelden als long covid, niet aangeboren hersenletsel (NAH) maar ook na diverse vormen van kanker (of misschien wel door de behandeling), angststoornissen, tijdens stressperiodes, tijdens de overgang, tijdens en na het gebruik van bepaalde medicijnen.
Artsen (h)(er)kennen het fenomeen maar hebben er nog geen oplossing voor. Ze horen van enkele patiënten die (deels) herstellen door leefstijlveranderingen maar er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs of leefstijl de oorzaak van de verbetering is.
Je weet niet wat je niet meer weet als je veel vergeet!
Ik kwam er per toeval achter dat koolhydraatarm eten in combinatie met een leefstijlverandering kan helpen bij hersenmist. Ik startte met koolhydraatarm eten omdat ik diabetes type 2 ontwikkelde, nadat ik zwangerschapsdiabetes doormaakte.
Na een autoongeluk 9 jaar geleden, zat ik met twee gebroken benen en hersenletsel. Daardoor raakte ik veel inactiever dan ik in de jaren daarvoor was. Ik kwam behoorlijk aan.
Ook al dacht ik dat ik gezond at (want ik at toch alles biologisch?) bleek mijn voedingspatroon niet goed voor mijn lichaam te zijn. Achteraf kwam ik er pas achter dat niet alleen mijn lichaam een heel ander eetpatroon nodig had maar mijn brein ook!
Na 8 maanden koolhydraatarm eten in combinatie met 15 uur per dag niets eten (van na het avondeten tot aan mijn late ontbijt om 10 uur), meer beweging, diepere slaap en meer plezier in mijn leven, stond ik op een ochtend op en voelde ik dat er iets anders was!
Ik voelde mij zo fijn!
Mijn energie was duidelijk anders! Na een week belde ik met het revalidatiecentrum waar ik 3 jaar lang revalideerde. Ik sprak met een van de neuropsychologen om te vragen of de verandering in mijn energie kon komen door mijn nieuwe leefstijl.
Wat ik toen te horen kreeg, was voor mij een teken dat ik op de juiste weg was:
Ze vertelde dat de laatste jaren steeds meer onderzoek werd gedaan naar de vernieuwing van hersencellen en hun verbindingen (neuroplasticiteit) en dat er steeds meer verhalen waren van mensen die hun leefstijl aanpasten - en specifiek minder koolhydraten aten - van veel van hun klachten als hersenmist en energieproblemen, (deels) leken te herstellen. Zelfs jaren nadat ze uitbehandeld waren binnen de revalidatiezorg.
Ook gaf ze aan dat er op dit moment een heel aantal grote studies lopen op het gebied van het effect van leefstijl op de restklachten van NAH en andere cognitieve klachten. Maar dat binnen de revalidatiezorg daar pas richtlijnen voor zouden komen op het moment dat het bewijs op basis van onderzoek gevalideerd (bewezen) wordt.
Ze zei letterlijk: Als jij mij nou belde met ‘ik heb het afgelopen jaar met 20 mensen die last hadden van hersenmist door diverse oorzaken en we hebben hetzelfde leefstijlprogramma gevolgd en nu x aantal mensen ervaart meer energie en x aantal mensen ervaren minder hersenmist en x aantal mensen ervaren minder cognitieve klachten’, dan hebben we iets waar we wat mee kunnen.
Dus hier zijn we, bijna een jaar verder. Ik voel mij nog steeds goed. Hoewel het enorm zoeken is naar wat wel kan en niet kan, richt ik mij nu op leefstijl en projecten waar gezondheidsgroei mogelijk is. Dus echte passieprojecten. En dit is daar één van.
Wat zou het gaaf zijn als ik volgend jaar rond deze tijd daadwerkelijk kan zeggen tegen die neuropsycholoog: ‘Hier zijn de (uiteraard geanonimiseerde) resultaten van de 20 mensen met hersenmist waar je om vroeg’.
Wat nou als het verbeteren van je leefstijl, jou ook zo veel kan brengen als het mij bracht? Zou je willen weten of het ook voor jou werkt?
Zodat je je weer:
Doe dan mee met de pilot die dit jaar start:
Ik kan het je vooraf niet beloven maar misschien voel je je door deze veranderingen straks een stuk beter! Je weet het niet maar je kunt er ook niet zieker van worden*. Sterker nog, door leefstijlveranderingen door te voeren, is de kans dat je je in ieder geval een beetje beter gaat voelen best wel groot! Dat is sowieso fijn, zelfs voor mensen die hersenmist hebben ;)
*mits je voldoet aan een bepaald gezondheidsprofiel. Na aanmelding neem ik dat persoonlijk met je door.
Lees je dit nu en heb jij last van hersenmist? Wil je weten of een leefstijlverandering ook voor jou werkt? Meld je dan nu aan.
Ik start met een pilotgroep van 20 mensen, wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. Dit is een testgroep om te laten zien aan de wereld dat het niet alleen bij individuele mensen werkt maar ook bij een groep van 20 mensen tegelijk.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Het doel is dat jij je weer beter gaat voelen! En we zo samen informatie verzamelen voor het maken van een leefstijlprogramma om zo andere mensen te helpen, die hersenmist hebben.
Jouw investering is 8 maanden van toewijding aan een nieuw leefstijlprogramma. Het doel is om te bewijzen dat deze aanpak niet alleen op individueel niveau werkt, maar ook voor een grotere groep mensen.
Na je aanmelding neem ik persoonlijk contact met je op. Je krijgt een intake en het invullen van een vragenlijst, begin je met het online leefstijlprogramma. Dit programma bevat maandelijkse online bijeenkomsten en tweemaandelijkse voortgangsvragenlijsten.
De eerste week start je met het kennislab met informatie over hersenmist, de waarschijnlijke link met laaggradige ontstekingen en gaat het over waarom je met een leefstijlverandering de meeste kans hebt, je klachten te verminderen. De nadruk ligt op koolhydraatarm eten waarnaast bewegen, slapen en ontspannen grote thema’s zijn.
Na 8 maanden is het traject afgerond. Dan hebben we een persoonlijk afrondend gesprek.
Wil jij meedoen en je gezonder voelen en tegelijk de wereld een beetje mooier maken?
Na je inschrijving stuur ik je een afspraakvoorstel. We hebben dan persoonlijk contact. Super fijn je dan te spreken!