Diabetes type 2 en alcohol: Waarom alcohol 3x invloed heeft op je bloedsuikers.
Alcohol en je bloedsuikergehalte
Het is als een slecht huwelijk; alcohol en je bloedsuikergehalte. Dat gezegd hebbende, heeft ook een slecht huwelijk toch vaak ook meerdere fijne momenten;)
Naast dat alcohol een gif is waar je lichaam na inname, zo snel als mogelijk weer vanaf wil, geeft het je ook een fijn gevoel. Wat je voor jezelf wil afwegen, is of het fijne gevoel opweegt tegenover de negatieve effecten.
In dit artikel zal ik je zo uitgebreid mogelijk informeren zodat je je eigen keuzes kunt maken. Ook vertel ik je wat mijn afwegingen zijn geweest om uiteindelijk te beslissen dat alcohol niet meer voor mij is.
De koolhydraten in alcohol
Neem een gemiddeld blikje bier. Daar zit 330 ml in. Per 100ml zit er ongeveer 3 gram koolhydraten in. Per flesje is dat dus ongeveer 7 gram.
Ik zelf hou ontzettend van een biertje. En wanneer ik naar een festival ga lust ik er wel een stuk of 4 a 5 (of meer ;)). Dat is dus al meer dan 35 gram koolhydraat. Dan heb ik het nog niet eens over mixdrankjes. Een Breezer heeft bijvoorbeeld 27 koolhydraten per flesje.
Er is ook alcohol waar geen koolhydraten in zitten: Jenever, Whisky, Dry Martini, Brandy, Vodka en Tequila.
In een goede (en dus meestal de duurdere) witte wijn, rode wijn en een Champagne zitten maar 0.5-2 gram koolhydraten. Lees altijd op de fles hoeveel koolhydraten erin zitten, zodat je zeker weet dat je de juiste fles te pakken hebt.
Wanneer je dus wel kiest voor alcohol, kies dan iets waar geen of bijna geen koolhydraten inzitten. En als je de pure alcohol wil mixen, doe dit dan met light drankjes of spuitwater. Vruchtensap en gewone frisdrank bevatten te veel koolhydraten.
De alcohol in alcohol
Het lekkere gevoel dat je van alcohol krijgt, komt door de alcohol zelf. Wanneer het lichaam alcohol binnen krijgt, geeft het een klein beetje dopamine vrij. Die dopamine zorgt voor het euforische, blije gevoel dat je dan voelt. En daar is ons lichaam gek op! Dat wil je lichaam nog wel een keer voelen!
Omdat de alcohol ook nog eens de remmingen afzwakt én het zin heeft in dat fijne gevoel, is het extra moeilijk om niet nog een drankje te nemen.
Alcohol is ook energie. Per blikje bier is dat 145 kilocalorieën. Dus na 4 biertjes heb je al een kwart aan kilocalorieën binnen die je maximaal per dag wil binnenkrijgen. Niet de belangrijkste reden om niet te drinken maar een beetje doordansen is wel gewenst:)
3x heftig
Een avondje drinken is 3x heftig voor je lichaam:
- door de koolhydraten in je drankje verhoogt je bloedsuiker (en dat stapelt)
- door de alcohol verlaagt je bloedsuikerspiegel (met een vertraging)
- door de alcohol raak je je remmingen kwijt (waardoor je minder handige keuzes kunt maken)
Koolhydraten verhogen bloedsuiker
Zoals je weet verhogen de koolhydraten in je drinken in eerste instantie je bloedsuiker. En dat kan behoorlijk pieken wanneer je kiest voor een drankje met een hoog aantal koolhydraten. Je kunt dit ondervangen door te kiezen voor een pure alcohol of deze te mixen met suikervrije frisdrank of spuitwater.
En wanneer je trek krijgt in patat, pizza of andere koolhydraat bommen, zorg dan dat je iets anders - wat je ook lekker vindt - in je koelkast hebt liggen. Dan is het niet nemen van iets omdat je thuis nog een lekker alternatief hebt liggen - veel gemakkelijker!
Lage bloedsuikers doordat je lever even niet meer meedoet
Alcohol verlaagt je bloedsuiker
De alcoholverwerking in je lever, zet je bloedsuikerregulatie tijdelijk on hold. Je lever neemt zijn taak om alcohol zo snel mogelijk te verwerken nóg serieuzer dan het reguleren van je bloedsuiker. Daardoor ontstaat de gekke situatie dat je bloedsuikergehalte juist omlaag gaat nadat je gedronken hebt.
Je lever spreekt normaal gesproken je glucose voorraden aan (of maakt zelf glucose aan) om je glucosespiegel in balans te houden. Dit proces legt juf Danielle heel duidelijk uit.
Omdat je lever het belangrijker vindt om eerst het gif (de alcohol) uit je lichaam te verwerken, werkt dit mechanisme tijdelijk niet. Daardoor blijft je bloedsuikergehalte dalen. En dat kan dus zo ver gaan dat je een te laag bloedsuikergehalte krijgt.
Naast dat dit een logische verklaring geeft voor de behoefte aan eten op zo'n moment, kan het ook gevaarlijke situaties opleveren. Helemaal omdat iemand die te veel gedronken heeft, vaak niet zo goed signalen van het lichaam aanvoelt;) De tekenen van iemand met een veel te laag bloedsuiker, lijken ook nog eens heel erg op dronken zijn. Denk aan verward zijn of bijvoorbeeld slaperig zijn.
Je lichaam is meestal 6 tot 8 uur bezig met het opruimen van de alcohol na een avondje stappen (zo’n 1.5 uur per drankje). Dan is je bloedsuiker dus aan het dalen zonder dat het gecorrigeerd kan worden door je lichaam zelf.
In het allerergste geval, kun je in slaap vallen na je avondje stappen en niet wakker worden van je te lage bloedsuiker en zo in een coma raken en zelfs overlijden!
Oke, dit is wel echt een doemscenario.. en dit is echt niet na 1 drankje. Hiervoor moet je echt goed doordrinken. Maar het is dan niet onmogelijk dat het gebeurt.
Minder remmingen door alcohol
Moeilijker keuzes maken door minder remmingen
Het voelt natuurlijk heerlijk om minder remmingen te hebben! Dat is zo ongeveer het hele idee van alcohol drinken. Maar het maakt ook dat kiezen voor de juiste voeding erg lastig is op zo'n moment. Zeker als er iemand naast je staat met een patatje majo en extra uitjes:)
Ook stoppen met drinken (dus na je 1 a 2 drankjes) is veel moeilijker dan wanneer je geen alcohol hebt gedronken.
Je maakt eerder keuzes die minder goed bij je gezondheid (of gezondheidsdoelen) passen.
Afweging maken
Mijn eigen afwegingen
Ik zelf heb gekozen dat ik het risico niet wil lopen. Ik probeer continu in ketose te zijn en zo’n avondje met te veel koolhydraten, zorgt ervoor dat ik er weer 3 tot 5 dagen over doe om weer in ketose terug te komen.
Ook lijkt het mij helemaal niets om niet meer wakker te worden na een avond stappen! Ik zal er eerlijk bij vertellen dat ik al een paar keer in behoorlijk verwarde toestand ben geraakt na het drinken van (veel) te veel alcohol. Dit was voordat ik wist dat ik diabetes type 2 had. Ik vond het super ongemakkelijk om achteraf te horen hoe mijn avond was geweest:(
Voor mij is de lol er ook vanaf wanneer ik achteraf moet gaan prikken en berekenen hoe ik mijn waarden een beetje goed kan houden. Dus dat vind ik - voor mij - geen optie.
Daarnaast slaap ik ook nog eens super slecht na een avondje alcohol drinken. De meeste mensen hebben hier trouwens last van. Inslapen lukt vaak wel. Maar de kwaliteit van je slaap is vaak dramatisch.
Ik wordt vaak na 2 uur al weer wakker en voel mij dan super slecht. En mijn bloedsuikers reageren ook vrij heftig op slechte slaap. Dan zit ik zomaar een punt hoger in mijn suikers. Dus nee, alcohol is niet goed voor mij en dan doe ik het liever niet.
Jouw keuze met alcohol (bij je diabetes type 2)
Zeker in de periode dat je je leefstijl aan het omgooien bent is alcohol extra heftig. Je lichaam moet al zo ontzettend wennen aan alle veranderingen. En alcohol vraagt gewoon heel veel van een lichaam. Bovendien was je net zo lekker bezig met je lichaam allemaal goede dingen te geven.
Wanneer je in ketose* bent (of probeert te raken) is alcohol een no go . Sowieso kom je direct uit ketose door de suikerschommelingen.
Daarnaast heb je veel minder glucose op voorraad in je lichaam (omdat je veel minder koolhydraten eet), waardoor je lever echt glucagon moet aanmaken en dat kan je lever precies dan even tijdelijk niet omdat hij druk is met de verwerking van alcohol.
Alle processen die met je bloedsuikerbalans te maken hebben raken direct uit balans. Dat is echt heel erg zonde voor al dat harde werk van de afgelopen periode!
Wil je na dit alles toch echt alcohol drinken? Lekker doen! Jij mag zelf weten wat je in je lichaam stopt! Bedenk je dat 1 of 2 drankjes heel veel liever voor je eigen lichaam is dan meer of veel meer:)
Ik heb een overzichtje van drankjes gemaakt op basis van hoeveelheid koolhydraten. Als je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk piekt, heb je in ieder geval al een beetje beter voor jezelf gezorgd.
Zorg er daarnaast voor dat je vooraf bedenkt wat voor eten je gaat regelen voor wanneer je trek hebt. In een thuissetting is het regelen van kaasblokjes en wat groenten dips natuurlijk gemakkelijker dan wanneer je iets uit de muur wil trekken of bestellen bij de snackbar weet dan wat het minst slecht voor je is:
- Hamburger zonder broodje
- Frikadel
- Gehaktstaaf
- Gehaktbal
- Mexicano
- Kip
- Pulled pork
- Shoarma zonder broodje
Je weet dat gefrituurd eten nooit een goede keuze is en dat bijvoorbeeld een frikadel en gehakstaaf super bewerkt vlees bevatten (en daarmee slecht voor je cholesterol is) toch kun je daar beter voor kiezen dan voor de echte koolhydraatbommen als patat, pizza of dingen met een krokant laagje er omheen!